ZieZo-beurs 2019 – 15 en 16 maart 2019

Over leven met minder zicht

Gezond eten voor je ogen

Dat gezond eten goed is voor het lichaam is algemeen bekend. Wat maar weinig mensen weten is dat dit ook geldt voor je ogen.

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid en blindheid in Nederland, zijn antioxidanten van belang. Deze stoffen, zoals vitamine C en E en zogenaamde spoorelementen zoals zink, zijn van nature aanwezig in onder andere groente en fruit. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen deze beschadiging voorkomen en verlagen zo het risico op maculadegeneratie.

Risico verlagen
Uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam is gebleken dat het risico op ernstige maculadegeneratie tot wel dertig procent ‘weggegeten’ kan worden, door op tijd te beginnen met een dieet dat veel antioxidanten bevat.

Vette vis en groene groente
Wat u dan moet eten? Wekelijks twee keer vette vis, bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes. En élke dag 200 gram fruit en 200 gram groente. Eet vooral groene bladgroenten, zoals spinazie, broccoli, boerenkool. Hierin bevindt zich een antioxidant met de naam luteïne. Dat zorgt voor de aanmaak van macula-pigment: een beschermende factor in het netvlies.

Gratis folder ‘Tips voor gezonde ogen’ én een appeltje!
Meer weten over het beschermen van uw ogen? Tijdens de ZieZo-beurs kunt u in de stand van het Oogfonds (in de centrale hal bij de ingang) gratis de folder ‘Tips voor gezonde ogen’ krijgen. En raadt u mee hoeveel walnoten het Oogfonds in een grote vaas heeft gedaan? Dan maakt u kans op een gezonde maaltijdbox vol lekkers! Sowieso biedt het Oogfonds álle bezoekers een heerlijk appeltje voor de dorst aan.

De toegang tot de ZieZo-beurs is: gratis toegangskaarten.
Meer informatie vindt u o.a. bij veelgestelde vragen. U kunt met uw vragen ook terecht bij de Ooglijn: 030 – 294 54 44 of ooglijn@oogvereniging.nl.

© 2019 |