ZieZo-beurs 2019 – 15 en 16 maart 2019

Over leven met minder zicht

De Webbox, dat is niks voor mij

De Webbox, dat is niks voor mij………, maar daar heb ik me lelijk in vergist!!

Mijn naam is Jaap Brandsen. Ik ben 10 jaar geleden, van de een op andere dag zeer slechtziend geworden.

Ik vond het erg heftig om zo snel zo slechtziend te worden en heb me hier in ’t begin innerlijk tegen verzet. Ik wilde zo graag nog kunnen wat ik als ziende ook deed, maar dankzij alle hulpmiddelen en mijn eigen doorzettingsvermogen ben ik erg blij hoe het nu gaat. De Webbox heeft het leven voor mij de afgelopen maanden nog wat rooskleuriger gemaakt.

Samen met Visio, een instelling die blinde en slechtziende mensen begeleid, ben ik op zoek gegaan naar hulpmiddelen die bij mij passen. Sprekende software voor de computer, een sprekend klokje, een opname-apparaatje voor de afspraken en ook een toestel voor gesproken ondertiteling van de televisie; daar werd de Webbox voorgesteld.

De Webbox kende ik wel maar dit was naar mijn idee zo’n uitgebreid en ingewikkeld apparaat dat dat niks voor mij was. Ik dacht dat het geen toegevoegde waarde had. En ook de gedachte “moet ik dat ook nog gaan leren op mijn leeftijd?” speelde bij mij mee.

Maar omdat ik de gesproken ondertiteling wel miste, ben ik me toch in de Webbox gaan verdiepen.

Ik heb een afspraak gemaakt met Solutions Radio, het bedrijf achter de Webbox. Ik kon bij hun op kantoor in Delft  langskomen voor een demonstratie. Eerst kreeg ik wat uitleg en vervolgens mocht ik zelf met de Webbox spelen. Ik was stom verbaasd, de bediening was zo simpel en de mogelijkheden oneindig.

Zij hebben me geholpen met de aanvraag bij mijn zorgverzekering. Binnen de kortste keren had ik de Webbox in huis. Het instaleren ging ook ook erg makkelijk. De Webbox werkte direct en met één druk op de OK-knop kan ik nu luisteren naar wat ik wil. Of het nu ondertiteling, boeken, kranten, het weerbericht of het regio nieuws is, alles is mogelijk.

Voordat ik de Webbox had, was ik al een computergebruiker. De computer gebruik ik voor internetbankieren, mailen en ik laat mijn krant voorlezen door de spraaksoftware. Dat laatste kan de Webbox ook maar omdat ik dat zo gewend ben, blijf ik dat met mijn pc doen. Al beluister ik het regionieuws wel via de Webbox.

Sinds ik de Webbox in huis heb, beluister ik het ANP nieuws zo’n drie keer per dag, het televisie overzicht van de website “nu en straks” speel ik graag af en het nieuws vanuit regio Maasland mis ik nu ook niet meer. Voorheen miste ik dat allemaal, puur omdat dit niet toegangkelijk is voor mensen die slecht zien. Mijn interesseveld is zeker verbreed sinds ik de Webbox in mijn bezit heb.

Met dit bericht wil ik andere mensen bereiken die net als ik slechtziend zijn en wellicht hetzelfde beeld van de Webbox hebben als ik had. Neem van mij aan dat het echt heel simpel te bedienen is en al drukt u eens op de verkeerde knop, dan is dat ook geen ramp. Ik kom nog steeds onderwerpen tegen die nieuw voor me zijn. Dat vind ik reuze interessant. Het onbekende is niet eng maar juist een uitdaging!

Kijk voor meer informatie op www.webbox.nl of neem telefonisch contact op met 015-262 59 55 ook als u de Webbox eerste een keer van dichtbij wilt bekijken.

© 2019 |