ZieZo-beurs

Over leven met minder zicht

Zaterdag: 14.00 – 14.45 uur

Zaal: 210, 2e etage
‘Kleuren voelen’

De workshop wordt verzorgd door: Studio XPLO
Inhoud workshop: Ons brein concentreert zich op het bekende. Ontdek wat er is buiten jouw verhaal. Verken het onzichtbare!
We leven in een visuele wereld. Wat we ergens van vinden is voor een groot deel afhankelijk van wat we zien. Met onze kledingkeuze laten we zien wat voor type we zijn. De meeste tekens en signalen die ons wegwijs moeten maken in de maatschappij zijn visueel. In het onderwijs wordt theorie onderbouwd met illustraties en afbeeldingen. Wat is de kleur groen, als je deze nog nooit gezien hebt? Wat kun je met platte plaatjes als je geen beeld ziet of zelfs nog nooit gezien hebt?

Tijdens haar teken- en schilderlessen aan mensen met een visuele beperking heeft beeldend kunstenaar Jofke® in samenwerking met haar cursisten een voelbaar kleurensysteem ontwikkeld. Hierin zijn de visuele eigenschappen vertaald naar voelbare structuren en is de kleurenleer meegenomen. Dit systeem is ondertussen een geregistreerd merk en wordt op diverse manieren toegepast. Bijvoorbeeld voor kledingadvies en -herkenning. En het Van Abbe in Eindhoven laat Taktila™ kopieën maken van werken uit hun collectie, zodat de sfeer, de compositie en gelaagdheid van het originele schilderij kunnen worden overgebracht.
Zelf organiseert Jofke multi-zintuiglijke rondleidingen, exposities, workshops, cursussen, dagbesteding en trainingen waarbij zij ook regelmatig groepen zonder visuele beperking bekend maakt met kijken op de tast.
Werken met Taktila™ slaat een mooie brug tussen tactiele en visuele waarneming, schept openheid voor gesprek, brengt ons meer in contact met ons gevoel en biedt een hoop nieuwe inspiratie en mogelijkheden.

Tijdens de Taktila™ workshop op de ZieZo-beurs, kun je kennismaken met het voelbare kleurensysteem en de mogelijkheden.


Zaal: 218, 2e etageorcam-logo
‘Met de OrCam MyEye kunt u weer lezen waar én wanneer u dat wilt’

De workshop wordt verzorgd door: Orcam (Michel Vloet – Regiomanager OrCam Nederland)
Inhoud workshop: OrCam verzorgt beide dagen een workshop over het gebruik van het innovatieve hulpmiddel. Tijdens de workshop wordt een demonstratie gegeven van de verschillende features waarover de mini-camera beschikt.

Een kleine spoiler: realtime geprinte of digitale teksten lezen en gezichten herkennen? Met de OrCam MyEye kunt u weer lezen waar én wanneer u dat wilt. Hoe? Al uw vragen worden graag beantwoord tijdens de workshop.


Zaal: 319, 3e etage
‘Succesvol studeren met een visuele beperking’

De workshop wordt verzorgd door: Babbage
Inhoud workshop: Tijdens deze workshop deelt Joost van Loon zijn persoonlijke ervaringen met het studeren met een visuele beperking. Hij werd in 2008 plotseling ernstig slechtziend en behaalde vervolgens zijn HBO Personeel en Arbeid, universitaire studie Personeelswetenschappen en de masterclass Bedrijfskunde. In de afgelopen acht jaar heeft hij vanuit Babbage een groot aantal scholieren en studenten geholpen met advies en Babbage Academy trainingen op het gebied van technologische hulpmiddelen en software. Je krijgt bij deze workshop praktische tips en adviezen, zodat jij ook nóg succesvoller kunt studeren!

Aansluitend vindt om 15:00 uur de borrel van de Oogvereniging plaats op het horecaplein waarin studerende en werkende jongeren met elkaar informeel ervaringen kunnen uitwisselen en netwerken.

 

© 2021 |