ZieZo-beurs

Over leven met minder zicht

Dr. Janneke van Lith-Verhoeven

Dr. Janneke van Lith-Verhoeven – St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Onderwerp: Behandeling van Natte Maculadegeneratie

dr. Janneke van Lith-VerhoevenNatte maculadegeneratie wordt veroorzaakt door de groei van nieuwe, abnormale bloedvaatjes in de macula. Deze bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en lekken makkelijk bloed en vocht. Dit beschadigt de cellen in de macula en zorgt voor een achteruitgang van het gezichtsvermogen.

De beste therapie momenteel is het toedienen van injecties met vaatgroei remmers in het oog.  Deze behandeling is bewezen effectief. Bij het merendeel van de patiënten  gaat het gezichtsvermogen niet verder achteruit en bij een aanzienlijk deel treedt zelfs een verbetering op. Belangrijk hierin is ook hoe ernstig de natte macula degeneratie is op het moment, dat gestart wordt met de behandeling.

Helaas is het wel een intensieve chronische behandeling en uiteindelijk kan bij een groot deel van de patiënten de gezichtsscherpte alsnog achteruit gaan. Dit is dan vaak door de droge vorm van macula degeneratie, waar geen effectieve behandeling voor bestaat.

Ruim 10 jaar geleden is er gestart met deze behandeling dmv injecties. Dr. Van Lith zal ons meenemen in de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar, vervolgens zal ze schetsen waar we nu staan en vooruitblikken op de behandeling van deze aandoening in de toekomst.

Na het symposium zal dr. v an Lith aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

 

© 2024 |